Typische winterkwalen, kun je ze voorkomen?
Winterkwalen zijn kwalen en/of aandoeningen die extra vaak optreden of erger worden tijdens de herfst en wintertijd. Harde wind en regen, ijzige koude en sombere donkere dagen kunnen grote invloed hebben op bepaalde kwalen. Verkoudheden spelen op, al of niet gepaard gaande met heesheid. Griep steekt de kop op en voor veel mensen hebben de donkere dagen grote invloed op hun geestesgesteldheid en speelt een depressie weer op. Wat u kunt doen om winterkwalen zoveel mogelijk te voorkomen leest u in de artikelen van deze special.
Winterkwalen zijn aandoeningen die optreden en/of verergeren in de herfst/winter t.g.v. veranderingen in weersomstandigheden, temperatuurschommelingen en het verkorten van het daglicht.
Invloeden van buitenaf die winterkwalen kunnen veroorzaken
- In de herfst en winter doet iedereen weer de kachel aan, de ramen dicht en ontstaat er te droge of soms juist te vochtige lucht[ in huis (door te weinig ventilatie). Dit creëert ongezonde situaties, waardoor bepaalde winterkwalen de kop op kunnen steken.
- Ook de overgang van koude buitenlucht naar warmte binnen en andersom kan problemen veroorzaken.
- Mensen die er gevoelig voor zijn kunnen een typische winterkwaal, nl. depressie ontwikkelen, doordat de dagen korter worden.
Is er iets wat u kunt doen om winterkwalen te voorkomen?
- Winterkwalen zijn niet altijd te voorkomen. Wel zijn er een aantal zaken die u zelf kunt beïnvloeden;
- Neem voldoende beweging, zeker ook in de buitenlucht
- Eet gezond
- Zorg voor voldoende slaap en rust
- Drink voldoende, het liefst water
- Zorg voor voldoende warme kleding
- Ventileer het huis voldoende en zorg voor een goede luchtvochtigheid
In deze special vindt u bepaalde aandoeningen die als winterkwaal aangemerkt kunnen worden, omdat ze dan vaker voorkomen, maar die ook wel in andere seizoenen kunnen optreden.