Wilmo » Specials » Maagklachten

Maagklachten kunnen verschillende oorzaken hebben

Maagklachten kunnen verschillende oorzaken hebben Maagklachten komen bij veel mensen regelmatig voor. Dit kan duiden op een aandoening, maar vaak is er geen afwijking te vinden. Dit verschijnsel wordt functionele maagklachten genoemd. Er kan echter sprake zijn van een vervelende of zelfs ernstige aandoening, zoals bijvoorbeeld maagkanker, een ontsteking van het maagslijmvlies of een maagzweer. Bij aanhoudende klachten is het daarom aan te raden om advies aan de huisarts te vragen.

Functie van de maag

Een belangrijk onderdeel van ons spijsverteringskanaal wordt gevormd door de maag. In de maag worden maagsappen geproduceerd die belangrijk zijn voor de vertering van ons eten, het doden van ingeslikte bacteriën en het activeren van spijsverteringsenzymen.

De binnenzijde van de maag bestaat uit een slijmvlieslaag, die vrij dik is. In deze slijmvlieslaag bevinden zich klieren die maagsap produceren. Om de maag zit een dikke laag spieren die d.m.v. samentrekkingen het voedsel vermengen met het maagsap en zorgen dat het voedsel wordt fijngemaakt. Na ongeveer drie uur is het voedsel gereed gemaakt om naar de twaalfvingerige darm door te gaan.

Maagklachten

Tijdens het hele proces van de bewerking van het voedsel in de maag kunnen er problemen optreden die maagklachten veroorzaken. Bijna 25% van de Nederlanders heeft wel eens last van zijn maag. Dit kan variëren van last van brandend maagzuur tot maagkanker tot maagperforaties. Soms wordt er geen aanwijsbare reden gevonden voor de klachten.
Het is altijd verstandig om in geval van maagklachten te letten op wat u eet en geen alcohol te gebruiken en te stoppen met roken.
Maagzweer; symptomen, diagnose, behandeling, tips en advies

Maagzweer; symptomen, diagnose, behandeling, tips en advies

Van een maagzweer is sprake als het slijmvlies van de maag of de twaalfvingerige darm beschadigd is, waardoor het (zure) maagsap, wat nodig is voor de vertering van voedsel, het weefsel van de maag be…
Maagkanker: verschijnselen en behandeling

Maagkanker: verschijnselen en behandeling

In de Westerse wereld komt maagkanker niet meer heel vaak voor. In ontwikkelingslanden is het echter nog een veel voorkomende oorzaak van sterfte door kanker. Waarschijnlijk spelen het roken en zouten…
Last van boeren en/of oprispingen; oorzaken en behandeling

Last van boeren en/of oprispingen; oorzaken en behandeling

Last van boeren heeft iedereen wel eens. Door te boeren laten we lucht uit de maag ontsnappen. Via de slokdarm en de mond verlaat het teveel aan lucht het lichaam. Zou dit niet gebeuren, dan komt de m…
Maagklachten: Oorzaken,verschijnselen, behandeling

Maagklachten: Oorzaken,verschijnselen, behandeling

Iedereen heeft wel eens last van zijn maag. Je hebt wat teveel gegeten, of te vet, of je maakt je ergens zorgen over. Meestal gaan de klachten vanzelf weer over. Maar er zijn mensen waarbij de klachte…
Gepubliceerd door Wilmo op 29-01-2014, laatst gewijzigd op 21-02-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Maag lever darm stichting