Maagklachten kunnen verschillende oorzaken hebben
Maagklachten komen bij veel mensen regelmatig voor. Dit kan duiden op een aandoening, maar vaak is er geen afwijking te vinden. Dit verschijnsel wordt functionele maagklachten genoemd. Er kan echter sprake zijn van een vervelende of zelfs ernstige aandoening, zoals bijvoorbeeld maagkanker, een ontsteking van het maagslijmvlies of een maagzweer. Bij aanhoudende klachten is het daarom aan te raden om advies aan de huisarts te vragen.
Functie van de maag
Een belangrijk onderdeel van ons spijsverteringskanaal wordt gevormd door de maag. In de maag worden maagsappen geproduceerd die belangrijk zijn voor de vertering van ons eten, het doden van ingeslikte bacteriën en het activeren van spijsverteringsenzymen.
De binnenzijde van de maag bestaat uit een slijmvlieslaag, die vrij dik is. In deze slijmvlieslaag bevinden zich klieren die maagsap produceren. Om de maag zit een dikke laag spieren die d.m.v. samentrekkingen het voedsel vermengen met het maagsap en zorgen dat het voedsel wordt fijngemaakt. Na ongeveer drie uur is het voedsel gereed gemaakt om naar de twaalfvingerige darm door te gaan.
Maagklachten
Tijdens het hele proces van de bewerking van het voedsel in de maag kunnen er problemen optreden die maagklachten veroorzaken. Bijna 25% van de Nederlanders heeft wel eens last van zijn maag. Dit kan variëren van last van brandend maagzuur tot maagkanker tot maagperforaties. Soms wordt er geen aanwijsbare reden gevonden voor de klachten.
Het is altijd verstandig om in geval van maagklachten te letten op wat u eet en geen alcohol te gebruiken en te stoppen met roken.