Schildklierziekten kunnen je leven flink beïnvloeden
De schildklier is een klein orgaan in de hals gelegen. De schildklier is erg belangrijk voor veel lichaamsprocessen. Meer dan een half miljoen Nederlanders heeft een te snel werkende, te langzaam werkende of een schildklier die helemaal niet meer werkt. Extreme vermoeidheid en stemmingswisselingen kunnen het gevolg zijn, en nog veel meer vervelende klachten. Met medicijnen kan het leven vaak weer als vanouds worden.
Schildklier en psychische gevoelens
Voor veel mensen is het hebben van een chronische aandoening moeilijk te verwerken. De aandoening zelf, die je lichaam in een te snelle of te lage versnelling zet, kan ook grote invloed hebben op je psychische welzijn.
Bij een te traag werkende schildklier (hypothyreoïdie) kun je goed last hebben van;
- Depressiviteit
- Slecht slapen
- Somberheid
Bij een te snel werkende schildklier ( hyperthyreoïdie) kun je last krijgen van;
- Slecht slapen
- Stemmingswisselingen
- Overgevoeligheid
- Concentratiestoornissen
- Paniekaanvallen
- Onrust
- In extreme gevallen psychose
Zodra mensen goed op schildkliermedicijnen zijn ingesteld, nemen de klachten meestal ( helemaal) af. Bij enkelen kunnen antidepressiva, stemmingsstabilisatoren en kalmeringsmiddelen uitkomst brengen.
Eten en drinken
Een schildklierpatiënt hoeft geen speciaal dieet te volgen. Gezond eten is, zoals voor iedereen, het beste. Wel is het van belang om niet een overdaad van jodium binnen te krijgen. Kelptabletten, die wel gebruikt worden om af te vallen, zijn voor schildklierpatiënten erg slecht. Hypothyreoïdie wil nog wel eens samengaan met een te hoog cholesterolgehalte. Voldoende bewegen en weinig verzadigde vetten eten zijn dan van belang. Als je last hebt van hartkloppingen en nervositeit dan kun je beter geen koffie drinken of cafeïne vrije koffie nemen.
Schildklieraandoeningen
Hieronder worden een aantal schildklieraandoeningen besproken, als;
- Struma
- Hypothyreoïdie
- Hyperthyreoïdie
- Schildklierkanker