Wilmo » Specials » Multiple sclerose

Multiple Sclerose:de ziekte en ervaringen van M.S. patienten

Multiple Sclerose:de ziekte en ervaringen van M.S. patienten Multiple Sclerose is een ziekte van het zenuwstelsel. De ziekte begint meestal op een leeftijd tussen 20 en 40 jaar, maar ook later kan het nog tot uiting komen. De klachten en verschijnselen, die bij MS kunnen ontstaan, zijn grillig en onvoorspelbaar. De ziekte verloopt bij iedere MS patiënt weer anders. Ik heb een artikele over het ziekte beeld MS geschreven, maar ook twee boekbesprekingen, geschreven door ervaring deskundigen; Karin Spaink en Brigiite Rousseaux.

Wat is Multiple Sclerose?

M.S. is een ziekte van het centraal zenuwstelsel. Letterlijk betekent multiple sclerose veelvuldige verhardingen. De ziekte is chronisch en begint meestal op een leeftijd tussen de 20 en 40 jaar. De ziekte heeft een grillig en onvoorspelbaar verloop. Sommige patiënten krijgen enkele malen problemen met hun gezichtsvermogen, herstellen hiervan en krijgen verder nooit meer last, anderen zitten binnen enkele jaren na het begin in een rolstoel. De grote meerderheid van de M.S. patiënten zit er ergens tussenin. M.S. wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een virusinfectie, samen met ons afweersysteem wat zich tegen het eigen lichaam gaat richten. Het afweersysteem breekt Myeline, de witte stof die zich rondom zenuwvezels van de hersenen en het ruggenmerg bevindt, af. Het lichaam vult de beschadigde plekken op met littekenweefsel, waardoor sclerose ( verharding ) optreed. Hierdoor worden boodschappen niet meer goed doorgegeven. Vrouwen hebben meer kans om M.S. te krijgen dan mannen, tweederde is vrouwelijk. M.S. komt vaker voor in landen met een gematigd klimaat, zoals de Noord-Europese landen, Noord-Amerika en Canada.

Het boek Vallende Vrouw

Schrijfster Karin Spaink is op 20 december 1957 in Amsterdam geboren. Zij heeft al diverse boeken geschreven over spraakmakende onderwerpen, waaronder het boek ‘De dood in een doordrukstrip’ wat gaat over zelfmoord en euthanasie, ‘Het Strafbare lichaam’ over de orenmaffia en nu dus ‘Vallende vrouw’, over hoe ze het leven met Multiple sclerose beleeft. Verder is zij onder meer columniste bij Het Parool. Karin Spaink heeft sinds 1986 de ziekte multiple sclerose. Eerst wilde ze er niet aan om over haar eigen ziekte en haar gevoelens daarover te schrijven, maar uiteindelijk heeft ze dit toch gedaan.

Het boek geeft een goed inzicht over hoe Karin Spaink de ziekte ervaart en hoe ze er mee omgaat. Voor iedereen die op de één of andere wijze met Multiple Sclerose te maken heeft, als patiënt, familielid of vriend, is het een aanrader om te lezen. Je krijgt meer inzicht in wat het inhoud om deze ziekte te hebben.

Het boek Onderweg met MS

Brigitte Rousseaux was werkzaam als leerkracht. Verder had ze een druk sociaal leven en is moeder van twee kinderen. In 1996 werd bij haar de diagnose Multiple Sclerose gesteld. Er volgden vele ziekenhuis opnames en lichamelijk kon ze steeds minder aan. Uiteindelijk krijgt Brigitte met steeds meer handicaps te maken. Over alles wat ze heeft meegemaakt en hoe ze het ervaren heeft schreef ze het boek Onderweg met MS.

Brigitte had al jaren voor het stellen van de diagnose vele verschillende klachten, die steeds wel weer overgingen. Het is wel duidelijk hoe moeilijk het is om in de beginfase van de ziekte de diagnose te stellen. Vele patiënten worden tijden van het kastje naar de muur gestuurd, voordat duidelijk wordt dat ze aan MS lijden.

Mijn ervaring

Ik ken zelf mensen die lijden aan de ziekte Multiple Sclerose. Ik heb dan ook zelf kunnen ervaren hoe verschillend de ziekte kan toeslaan bij twee verschillende mensen. Bij de een verloopt de ziekte al snel slopend, bij de ander verloopt het proces trager. Door het lezen van de boeken van Karin Spaink en Brigitte Rousseaux heb ik zeker meer inzicht gekregen in het ziektebeeld en hoe het moet zijn om zelf MS te hebben.
Multiple Sclerose: klachten, verloop, behandeling

Multiple Sclerose: klachten, verloop, behandeling

Multiple Scleose is een ziekte van het zenuwstelsel. De ziekte begint vaak op jonge leeftijd en is chronisch. Helaas is er geen genezing van de ziekt mogelijk. Wel kunnen de verschijnselen en klachten…
Onderweg met MS: boekbespreking recensie

Onderweg met MS: boekbespreking

Brigitte Rousseaux kreeg op vrij jonge leeftijd te maken met de ziekte Multiple Sclerose. Voordat duidelijk was dat ze M.S. had, ging een lange weg vooraf van ziekte en bezoeken aan artsen. De verschi…
Vallende vrouw - verhaal over de ziekte MS: boekbeschrijving recensie

Vallende vrouw - verhaal over de ziekte MS: boekbeschrijving

Het boek Vallende Vrouw is geschreven door Karin Spaink. Karin Spaink heeft sinds 1986 de ziekte multiple sclerose. Het boek Vallende Vrouw is een autobiografie van een lichaam. In het boek beschrijft…
Gepubliceerd door Wilmo op 20-04-2010, laatst gewijzigd op 09-06-2015. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.