Wilmo » Specials » Hartaandoeningen

Hartaandoeningen en de gezondheid

Hartaandoeningen en de gezondheid Ons hart pompt het bloed rond in het lichaam en zorgt ervoor dat zuurstofrijk bloed naar alle cellen in het lichaam gepompt wordt. Helaas overlijden dagelijks vele mensen in Nederland ten gevolge van een hartkwaal. Een hartkwaal kan erfelijk verkregen zijn, maar kan ook later optreden, bijvoorbeeld door een verkeerde leefstijl. Er zijn veel verschillende hartaandoeningen, waarbij ook aandacht moet zijn voor afwijkingen aan de bloedvaten, die vaak een direct effect hebben op het functioneren van het hart. Het hart pompt het bloed in ons lichaam rond en zorgt ervoor dat er zuurstof in het bloed terechtkomt. Bij dit proces zijn ook de verschillende hartkleppen van belang en ook de bloedvaten spelen een grote rol.

Hartaandoeningen, er kan veel mis gaan

Hart- en vaatziekten vormen een groot aandeel in het aantal overlijdensgevallen per jaar, zowel onder vrouwen als onder mannen. Ook kinderen kunnen al getroffen worden door hartaandoeningen, die al of niet erfelijk bepaald zijn.

Door gezond te leven kunnen we zelf een bijdrage leveren aan de gezondheid van hart en bloedvaten. Zeker in de Westerse wereld wordt er niet altijd gezond omgegaan met wat we eten, drinken en met de schadelijke stoffen die we door roken binnenkrijgen.

Hartaandoeningen kunnen soms voorkomen worden door voldoende te bewegen en gezond te eten.
In onderstaande artikelen worden een aantal veel voorkomende hartaandoeningen beschreven.
Angina pectoris: symptomen, behandeling

Angina pectoris: symptomen, behandeling

Angina pectoris geeft een drukkende pijn op de borst, die uitstraalt naar de armen, ellebogen, kaak, gezicht of rug. Een aanval van angina pectoris duurt ongeveer 5 tot 15 minuten, en wordt veroorzaak…

Claudicatio intermittens; oorzaak, symptomen en behandeling

Claudicatio of etalagebenen is het optreden van pijnlijke kramp in spieren van het bovenbeen of de kuit door een slechte bloedtoevoer naar de beenspieren. Oorzaak van de slechte bloedtoevoer naar de s…
Elektro-cardioversie, behandeling voor hartritmestoornissen

Elektro-cardioversie, behandeling voor hartritmestoornissen

Hartritmestoornissen kunnen plotseling optreden en kunnen allerlei klachten veroorzaken. Er kan geprobeerd worden om de hartritmestoornis te verhelpen met chemische of met elekttro -cardioversie. Beid…
Endocarditis; diagnose, klachten en behandeling

Endocarditis; diagnose, klachten en behandeling

Endocarditis is een risicovolle ontsteking van de binnenwand van het hart en de hartkleppen. Iedereen kan endocarditis krijgen, maar mensen die een nieuwe hartklep hebben gekregen of een bepaalde hart…
Hartklepafwijkingen; oorzaken, klachten en behandeling

Hartklepafwijkingen; oorzaken, klachten en behandeling

Ons hart pompt het bloed rond in het lichaam en om te zorgen dat het de goede kant op stroomt zitten er vier kleppen in het hart, de tricuspidaalklep, de pulmonaalklep, de mitraalklep en de aortaklep.…
Hartritmestoornissen: oorzaken, verschijnselen, behandeling

Hartritmestoornissen: oorzaken, verschijnselen, behandeling

Hartritmestoornissen, ook wel aritmie genoemd, geven vervelende effecten en kunnen behoorlijk beangstigend zijn. Er zijn verschillende oorzaken voor hartritmestoornissen en soms kunnen ze vrij onschul…
Heb ik een hartinfarct, of is het wat anders?

Heb ik een hartinfarct, of is het wat anders?

Bij pijn op de borst, met uitstraling naar de arm, schouderbladen en kaken wordt al snel gedacht aan een hartinfarct. Maar deze klachten hoeven niet altijd te betekenen dat er sprake is van een hartin…
Hypertensie: gevaren en behandeling

Hypertensie: gevaren en behandeling

Hypertensie is vaak aanwezig, zonder dat het meteen wordt opgemerkt. Als hoge bloeddruk langdurig aanwezig is, kan dat ongemerkt veel aandoeningen veroorzaken. Slagaders, het hart, de nieren en de her…
Symptomen hartklachten vrouwen vaak anders dan bij mannen

Symptomen hartklachten vrouwen vaak anders dan bij mannen

Symptomen van hartklachten (als een hartinfarct) zijn bij vrouwen vaak anders dan bij mannen en zijn vaak minder duidelijk. Het komt daardoor nog al eens voor dat een vrouw een hartinfarct doormaakt,…
Gepubliceerd door Wilmo op 22-09-2011, laatst gewijzigd op 31-10-2015. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.