Wilmo » Specials » Prostaatklachten

Prostaatklachten: oorzaken, behandeling

Prostaatklachten: oorzaken, behandeling De prostaat is een klier die het prostaatvocht vormt, wat een groot onderdeel vormt van het sperma ( 95%). Mannen kunnen in de loop van hun leven verschillende aandoeningen krijgen aan de prostaat. Niet iedere aandoening zal bij iedere man aanleiding geven tot behandeling van de kwaal. Mogelijke problemen aan de prostaat zijn prostatitis, prostaatkanker of prostaatvergroting. Plasproblemen kunnen deze afwijkingen aan het licht brengen, maar die hoeven niet altijd op te treden.

De functie van de prostaat

De prostaat is een klier, die prostaatvocht produceert. Samen met de zaadcellen noemen we dit sperma. Het prostaatvocht bevat water, enzymen en voedingsstoffen die voor de zaadcellen van belang zijn. Een voorraad prostaatvocht wordt bewaard in de zaadblaasjes, die zich achter de blaas en boven de prostaat bevinden. Bij een zaadlozing spannen de spieren die in en om de prostaat liggen zich aan, het prostaatvocht wordt gemengd met zaadcellen die uit de testikels worden aangevoerd. Door spieren rondom de plasbuis wordt het geheel voortgestuwd en zo vindt de zaadlozing plaats.

Plasklachten

Er zijn verschillende problemen met plassen mogelijk;
  • Plasproblemen: Zwakke straal, te veel plassen, te vaak plassen, ís nachts veel moeten plassen, problemen et het op gang komen van het plassen, niet kunnen plassen.
  • Problemen met ophouden van de plas: Te laat bij het toilet komen, urineverlies bij lachen, niezen of hoesten.
  • Ontstekingsklachten: Vaak plassen of branderig gevoel bij het plassen.
  • Bloed in de urine of in het sperma.
  • Om er achter te komen waardoor de klachten veroorzaakt worden, zal de arts vragen stellen en een lichamelijk onderzoek doen.

Prostaat afwijkingen

Net als bij allerlei organen kunnen er ook bij de prostaat (veelal op latere leeftijd) aandoeningen/ziekten optreden. Dit kan variëren van een ontsteking tot kanker. Niet ieder probleem vraagt om een behandeling, Of behandeling zal plaatsvinden hangt af van de persoonlijke omstandigheden en de aard van de ziekte en het stadium waarin de ziekte zich bevindt.
Prostaatkanker: behandeling en symptomen

Prostaatkanker: behandeling en symptomen

Prostaatkanker is een ziekte die meestal bij oudere mannen ontdekt wordt. Tegenwoordig komt het echter in de Westerse wereld en in de V.S. vaker voor bij mannen van vroeg in de 40. De oorzaak van pros…
Prostaatvergroting: klachten, behandeling

Prostaatvergroting: klachten, behandeling

Bij veel mannen groeit in de loop van de jaren de prostaat. Sommigen krijgen daardoor problemen met plassen, maar bij anderen heeft het geen of weinig effect. Mannen die last krijgen met plassen, in w…
Prostatitis: verschijnselen, behandeling

Prostatitis: verschijnselen, behandeling

Prostatitis is een ontsteking van de prostaat. Er zijn verschillende vormen van prostatitis, die niet allemaal even agressief verlopen. Klachten variëren van vage pijnklachten tot hoge koorts en heel…
Gepubliceerd door Wilmo op 07-10-2010, laatst gewijzigd op 09-07-2013. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.