Wilmo » Specials » Slaapproblemen

Problemen met slapen

Problemen met slapen Veel mensen hebben regelmatig een periode dat ze slecht slapen en je merkt al snel dat je concentratie, geduld en welzijn achteruit gaat. Slapeloosheid komt onder alle leeftijdsgroepen voor. Het kan gaan om slecht in slaap vallen, te vroeg wakker worden en niet meer kunnen slapen of je wordt gedurende de nacht te vaak wakker om ’s ochtend uitgerust te zijn. Slaapproblemen kunnen allerlei oorzaken hebben. Het best is om de oorzaken van het slecht slapen op te lossen, dan komt het goede slaapritme vaak wel weer terug. Soms kan tijdelijke slaapmedicatie noodzakelijk zijn, de huisarts dit bepalen en een recept uitschrijven.

Een gezond slaappatroon

Hoeveel slaap iemand nodig heeft is wisselend per persoon. Sommige mensen hebben voldoende aan een uur of vijf slaap per nacht, terwijl anderen wel negen uur in bed moeten liggen om goed te kunnen functioneren. Tijdens het slapen komen de hersenen tot rust en wordt alle informatie van de dag verwerkt. Verder is slaap nodig om je lichaam te herstellen.
Een gezond slaappatroon houdt in dat je snel in slaap valt en gedurende de nacht maar weinig wakker wordt. Je ligt rustig in bed en hebt een rustige en regelmatige ademhaling. Je slaapt zeker 4 à 5 uur diep en je hebt REM slaap, waarin je lichaam zich psychisch en lichamelijk herstelt.

Hoe kan je zelf zorgen voor een goede slaap

Zorg allereerst voor een goed matras en voor een rustige en donkere kamer. Een goed geventileerde kamer zorgt voor voldoende zuurstof tijdens de slaap en voorkomt hoofdpijn en moeheid. Probeer verder ontspannen naar bed te gaan, kijk zeker het laatste uur voor het slapen gaan geen spannende film en laat het liefst alle beeldschermen links liggen. Verder is het verstandig om voor het slapen geen koffie, thee, alcohol en sigaretten te gebruiken en niet te sporten vlak voor het slapen.
Slaap- en kalmeringsmiddelen: werking en risico’s

Slaap- en kalmeringsmiddelen: werking en risico’s

Slaap- en kalmeringsmiddelen, of benzodiazepinen, hebben een dempende werking op het centrale zenuwstelsel en de hersenactiviteit. Ze worden wel gebruikt bij slaap problemen, om angst of spanning tege…
Slaapproblemen: slaapmedicatie schadelijk?

Slaapproblemen: slaapmedicatie schadelijk?

Hoeveel slaap een mens nodig heeft varieert per persoon. Als je onrustig slaapt of vaak 's nachts wakker ligt en je overdag niet fit voelt, en dit gebeurd een keer of vier per week, dan heb je last va…
Slapeloosheid oorzaken en oplossingen

Slapeloosheid oorzaken en oplossingen

Ongeveer 30 % van de bevolking heeft af en toe last van slapeloosheid. Als het enkele dagen tot enkele weken duurt, is het leed nog te overzien. Maar een groot deel van de mensen heeft een chronisch s…
Gepubliceerd door Wilmo op 05-11-2015. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • https://slaapcentrum.slingeland.nl/kenniscentrum/Slaapcentrum/Gezond-slapen/836/847