Wilmo » Specials » Diervriendelijke tuin

Hoe maak ik mijn tuin diervriendelijk?

Hoe maak ik mijn tuin diervriendelijk? Een diervriendelijke tuin is een tuin waar dieren voedsel, water, bescherming tegen vijanden en nestgelegenheid kunnen vinden. Een gevarieerde beplanting kan al voor drie van deze voorwaarden zorgen, is er dan ook nog een vijver of vogel drinkbak in de tuin te vinden dan is al aan alle voorwaarden voldaan. Door de tuin in de winter niet al te erg op te ruimen krijgen insecten, kikkers, egels en andere dieren de kans zich voor de winter te verstoppen en eventueel zelfs in uw tuin te overwinteren. Wat kunt u doen om de tuin diervriendelijk te maken?

Diervriendelijke tuin


Gevarieerde beplanting

Een gevarieerde beplanting, met een afwisseling van groenblijvende- en bladverliezende planten, struiken en bomen, trekt veel dieren naar de tuin. Er zijn veel vaste planten die vlinders, bijen en andere insecten aantrekken. Een tuin met veel insecten is automatisch aantrekkelijk voor vogels.
Bijen hebben het tegenwoordig moeilijk en voor onze voedselvoorziening zijn ze van groot belang. Door de juiste beplanting in de tuin te zetten kan u zelf veel voor de bijen betekenen. Als de tuin wat rommelig mag blijven, met afgevallen blad op de grond, dan kan het zomaar gebeuren dat een egel er zijn intrek neemt en er blijft overwinteren. Hoe leuk is dat? Dieren in de tuin zijn leuk om naar te kijken en veel dieren zijn nog nuttig voor onze tuin ook!

Water in de tuin

Een vijver of een vogeldrinkbak brengt veel leven naar de tuin. Vogels komen er een bad nemen en drinken. Een vijver trekt kikkers, libellen, salamanders, vogels e.a.
Deze dieren eten insecten waardoor plaagdieren voor onze planten vanzelf worden bestreden.

Nestgelegenheid voor dieren

Een mooie groenblijvende en bossige klimplant kan een prima nestgelegenheid vormen voor vogels. Heeft u geen mogelijkheid om met de beplanting voor nestgelegenheid te zorgen, dan kunt u altijd vogelnestkastjes, vlinderkastjes, bijenkasten en/of een egelhuis in de tuin plaatsen.

Bescherming tegen vijanden

Struiken en bomen kunnen vogels beschermen tegen hun grootste vijand in de tuin, katten. Zorg er ook voor om een vogeldrinkbak zo te plaatsen dat badderende vogels niet plotseling kunnen worden overvallen door een uit de beplanting springende kat.
Egels kunt u blij maken met een grote bladerhoop, takken en door de tuin niet teveel op te ruimen. Door de tuin lekker rommelig te laten krijgen ook allerlei insecten een goede schuilplaats en zijn vogels en kikkers weer blij met een lekker hapje!
Vlinders lokken

Vlinders lokken

Vlinders en andere insecten lokken naar de tuin is niet alleen leuk, omdat ze er mooi uitzien, maar ze spelen ook een grote rol bij het bestuiven van de planten en de bestrijding van luizen. Het is va…
Vlindervriendelijke tuin

Vlindervriendelijke tuin

Vlinders in de tuin zal je niet snel zien als je alles betegeld hebt. Voor voedsel hebben vlinders nectar uit bloemen nodig, voor de voortplanting zoeken vlinders planten, waardplanten, die aantrekkel…
Vogels in de tuin

Vogels in de tuin

Vogels krijgen het steeds moeilijker om voedsel en nest plekken te vinden. Steeds meer natuur wordt vervangen door gebouwen en asfalt. Veel mensen willen een onderhoudsvrije tuin, wat vaak inhoud dat…
Vogels lokken met besdragende heesters

Vogels lokken met besdragende heesters

In de winter wordt voedsel voor vogels schaars. Besdragende heesters zijn dan een welkome aanvulling van het menu van de vogels in de tuin. Behalve voor de vogels zijn ook voor ons mensen besdragende…
Gepubliceerd door Wilmo op 05-01-2015. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eigen foto