Wilmo » Specials » Kinderziekten

Ziekten en gezondheidsproblemen bij het jonge kind

Ziekten en gezondheidsproblemen bij het jonge kind Jonge kinderen krijgen allemaal te maken met kinderziekten als waterpokken, rode hond, mazelen, bof, hersenvliesontsteking, doordat ze met vele virussen en bacteriën in aanraking komen. Voor een aantal kinderziekten worden jonge kinderen ingeënt. Jonge kinderen krijgen echter ook vaak ziekten die onschuldiger zijn, maar wel flink vervelend kunnen zijn, als koorts, verkoudheid, diarree. Kinderen kunnen soms veel heftiger reageren op een ziekteverwekker dan volwassenen en ze hebben een andere benadering nodig dan een volwassene met dezelfde ziekte of gezondheidsprobleem.

Een ziek kind

Een kind dat ziek is heeft veel aandacht nodig, het liefst van hun eigen ouders. Een kind wat ziek is wordt vaak hangerig en huilerig, als er dan ook nog sprake is van koorts, d.w.z. een temperatuur van 38,5 °C of hoger, dan is het zeker van belang om te kijken wat er met je kind aan de hand is en daar aandacht aan te schenken.

Welke problemen komen vaak voor bij jonge kinderen

Jonge kinderen hebben vaak last van koorts, verkoudheid, diarree, oren en keel en huidproblemen. Hele jonge kinderen kunnen zelf nog niet duidelijk maken wat er aan scheelt, huilen is dan het enige signaal wat ze kunnen afgeven. Koorts is iets wat goed in de gaten moet worden gehouden. Je kind kan al snel erg hoge koorts krijgen en zeker als er ook overgeven of diarree aan te pas komt ligt uitdroging op de loer.

Bedplassen: oorzaken, gevolgen, behandeling

Bedplassen komt bij kinderen van 5 à 6 jaar nog redelijk vaak voor. Je spreekt van bedplassen als je kind enkele keren per maand in bed plast. Het probleem komt vaker voor bij jongens dan bij meisjes.…
Bloedarmoede bij kinderen; symptomen,oorzaken en behandeling

Bloedarmoede bij kinderen; symptomen,oorzaken en behandeling

Bleekheid van de huid, nagels, lippen en de binnenzijde van de oogleden van uw kind kunnen wijzen op bloedarmoede, ook anemie genoemd. De meeste gevallen van bloedarmoede komen door een ijzertekort, m…
Een huilende baby, wat doe je?

Een huilende baby, wat doe je?

De enige manier voor een baby, om duidelijk te maken dat iets hem niet zint, is door te gaan huilen. Sommige baby’s huilen bijna nooit, andere juist erg vaak en lang. Het eerste half jaar tot een jaar…
Groeipijn, pijnlijk maar onschuldig

Groeipijn, pijnlijk maar onschuldig

Groeipijn is een kwaal, waar maar weinig over bekend is. Het is een kwaal waar ongeveer één op de tien kinderen mee te maken krijgt in zijn leven. De oorzaak is onbekend, het is erg pijnlijk, maar gel…
Koemelkallergie

Koemelkallergie

Koemelkallergie is de vorm van allergie die bij kinderen het meeste voorkomt. Ongeveer 2 tot 6% van de zuigelingen in Nederland heeft een koemelkallergie. Op twee jarige leeftijd is ongeveer de helft…
Koorts bij kinderen, wat doe je?

Koorts bij kinderen, wat doe je?

Ieder kind krijgt wel eens koorts, en dat kan dan vaak nog hoog oplopen ook. Als ouders heb je vaak meteen grote zorgen. Is de koorts niet te hoog en moet ik een dokter roepen, is een veelvoorkomende…
Krentenbaard, een vervelende kinderziekte

Krentenbaard, een vervelende kinderziekte

Krentenbaard of impetigo is een zeer besmettelijke infectie van de huid, veroorzaakt door bacteriën. Bij kinderen komt het meestal voor op het gezicht, en vooral rond de neus en lippen, maar het kan o…
Oorontsteking kinderen: klachten en behandeling

Oorontsteking kinderen: klachten en behandeling

Oorontsteking of Otitis Media komt vooral bij jonge kinderen voor. Dit komt doordat bij kinderen de buizen van Eustachius nog kort en nauw zijn. Gevolg is dat vocht, ontstaan door zwelling en ontsteki…
Oorpijn bij kinderen

Oorpijn bij kinderen

Kinderen kunnen soms vrij vaak last hebben van oorpijn. De oorzaak is lang niet altijd ernstig en komt nog al eens voor bij verkoudheid. Een oorontsteking gaat vaak ook gepaard met tijdelijke doofheid…
Spruw bij pasgeborenen en zuigelingen

Spruw bij pasgeborenen en zuigelingen

Spruw is zichtbaar als witte plekjes in de mondholte, en als je verder kijkt zitten ze vaak ook in de keelholte. Een pasgeborene of zuigeling heeft er vaak duidelijk last van met drinken en wordt er o…
Taaislijmziekte: symptomen, behandeling, diagnose

Taaislijmziekte: symptomen, behandeling, diagnose

Taaislijmziekte of cystische fibrose is een erfelijke ziekte, die bij de geboorte al aanwezig is. Bij deze ziekte werken de klieren in het lichaam niet goed, vooral die in de bekleding van de luchtweg…
Toxoplasmose bij kinderen en volwassenen

Toxoplasmose bij kinderen en volwassenen

Toxoplasmose is een infectieziekte, die ongeveer de helft van de bevolking eens in zijn leven treft. Heb je het eenmaal gehad, dan ben je meteen voor de rest van je leven beschermd tegen de ziekte. De…
Uitdroging bij kinderen

Uitdroging bij kinderen

Jonge kinderen zijn niet altijd in staat om zelf aan te geven dat ze tekort aan vocht hebben. Een eerste symptoom hiervan is dorst hebben. Heel jonge kinderen en baby’s lopen hierdoor risico, als de u…
Wormen: soorten en behandeling

Wormen: soorten en behandeling

Iedereen kan een besmetting oplopen door het inslikken van eitjes van de wormen. De meest voorkomende soort in Nederland zijn aarsmaden, maar het is ook mogelijk om besmet te raken met spoelwormen of…
Ziekte van Pfeiffer bij een kind

Ziekte van Pfeiffer bij een kind

De ziekte van Pfeiffer is een virale infectieziekte. Het meest in het oog springende verschijnsel van de ziekte is een enorme vermoeidheid waar je kind last van heeft. Of je kind de ziekte van Pfeiffe…
Gepubliceerd door Wilmo op 05-11-2015. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.