Wilmo » Specials » Kanker spijsverteringskanaal

Kanker van verschillende organen spijsvertering

Kanker van verschillende organen spijsvertering Kanker is de vorming van een groep abnormale cellen, die samen een gezwel vormen. Kanker aan de spijsverteringsorganen kunnen klachten geven als bloedverlies, moeite met slikken, gewichtsverlies, veranderingen aan het ontlastingspatroon. Maar niet iedereen die deze klachten heeft heeft kanker. Kanker aan het spijsverteringskanaal kan vaak nog genezen worden als het in een vroeg stadium ontdekt wordt. Helaas geven veel soorten kanker pas laat zodanige klachten dat het ontdekt wordt.

Kanker, wat is het?

Bij kanker zijn er een aantal cellen in het lichaam, die abnormale groei vertonen. Als die celgroep groot wordt ontstaat er een gezwel. Waarom een cel in een kankercel veranderd is waarschijnlijk een ingewikkeld samenspel van vele factoren, zoals;
  • Leefpatroon
  • Omgeving
  • Erfelijkheid

Er wordt gedacht dat de meeste mensen 'slapende'genen hebben die kankercellen kunnen gaan produceren door invloed van factoren van buitenaf, bijvoorbeeld door;
  • Roken
  • Verontreinigde stoffen in voedsel, water of in de lucht
  • Infecties
  • Zonnestraling
Kanker in het spijsverteringkanaal kan zo ongeveer overal optreden, maar meestal is het in de dikke darm of in de endeldarm. Dit waarschijnlijk doordat het voedsel daar het langst aanwezig is en giftige stoffen daar dus het meest effect hebben voor de omgeving.

Tumoren kunnen zenuwen afknellen, slagaders afsluiten, de darmen blokkeren, gaan bloeden of de werking van belangrijke organen gaan verstoren. Sommige kankervormen groeien langzaam, maar er zijn ook snelgroeiende kankersoorten.

Meest voorkomende soorten kanker in het spijsverteringskanaal

In het spijsverteringskanaal komen vaak de soorten kanker lymfoom en carcinoom voor;
  • Lymfoom. Deze vorm ontstaat in het afweersysteem en dan vooral in het lymfeweefsel. Lymfeweefsel komt overal in het lichaam voor en ook bij de darmen en in of dichtbij andere inwendige organen.
  • Carcinoom. De meeste kankersoorten van het spijsverteringskanaal vallen onder deze vorm. Een carcinoom komt voort uit het weefsel dat de inwendige organen bekleed of omhult.

In deze special komen tot nu toe artikelen voor over;
  • Alvleesklierkanker
  • Dikkedarmkanker
  • Leverkanker
  • Maagkanker
  • Slokdarmkanker

In de betreffende artikelen lees je meer over de symptomen en klachten, de diagnose en de behandeling.
Alvleesklierkanker: verschijnselen en behandeling

Alvleesklierkanker: verschijnselen en behandeling

Een groot deel van sterfte aan kanker is te wijten aan alvleesklierkanker. Dit komt doordat deze vorm van kanker meestal pas ontdekt wordt als het te laat is. Alvleesklierkanker komt vaker bij mannen…
Dikkedarmkanker: Klachten, diagnose, behandeling

Dikkedarmkanker: Klachten, diagnose, behandeling

Dikkedarmkanker is van de soorten kanker, die voorkomen in het spijsverteringskanaal, samen met endeldarmkanker, de meest voorkomende soort. Als het in een vroeg stadium wordt ontdekt, zijn de overlev…
Leverkanker: symptomen en behandeling

Leverkanker: symptomen en behandeling

Leverkanker kan primair zijn of een uitzaaiing van een kanker op een andere plaats in het lichaam. De primaire vorm komt in Nederland niet veel voor. De diagnose wordt vaak pas gesteld , als het al te…
Maagkanker: verschijnselen en behandeling

Maagkanker: verschijnselen en behandeling

In de Westerse wereld komt maagkanker niet meer heel vaak voor. In ontwikkelingslanden is het echter nog een veel voorkomende oorzaak van sterfte door kanker. Waarschijnlijk spelen het roken en zouten…
Slokdarmkanker: Verschijnselen en behandeling

Slokdarmkanker: Verschijnselen en behandeling

Slokdarmkanker is vaak, tegen de tijd dat het ontdekt wordt, al zover gevorderd dat genezing niet meer mogelijk is. Tegen de tijd dat de eerste klachten ontstaan, vaak zijn dit slikklachten, is de zie…
Gepubliceerd door Wilmo op 21-02-2011, laatst gewijzigd op 26-09-2012. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.